Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amstelveen wil 400 vluchtelingen opvangen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 oktober 2015, 18.48 uur

De gemeente Amstelveen biedt een leegstaand kantoorpand aan de Laan van Kronenburg aan voor de opvang van vierhonderd vluchtelingen.

De omwonenden zijn per brief geïnformeerd, meldt een van hen aan AT5. 'Het college van B&W in Amstelveen is bereid, net als vele andere gemeenten, haar verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan de tijdelijke noodopvang van deze gemeente', staat in die brief.

Het pand is volgens het COA (Centraal Opvang Asielzoekers) geschikt voor het opvangen van vluchtelingen, mede omdat er water, elektriciteit, toiletten en keukenvoorzieningen aanwezig zijn. Het is volgens de gemeente nog niet zeker of en wanneer de vluchtelingen komen. Het pand is per direct beschikbaar, maar moet nog gebruiksklaar moet worden gemaakt.

Een tot drie jaar lang
De net aangekomen asielzoekers zullen een aantal weken tot een aantal maanden in het gebouw blijven. Het pand zal naar verwachting een tot drie jaar lang worden gebruikt als noodopvang. Het wordt vooralsnog het enige pand dat dienst gaat doen als noodopvang.

In Amsterdam zijn al meerdere gebouwen die worden gebruikt als noodopvang voor net aangekomen asielzoekers, die zich nog in een AZC moeten melden. Het gaat hier onder andere om een leegstaand kantoorgebouw aan de Haaksbergweg in Zuidoost en de oude gevangenis aan de Havenstraat. Wel worden er voorlopig geen nieuwe asielzoekers opgevangen, om de doorstroming te bevorderen.

Er is voor aanstaande maandagavond een informatie-bijeenkomst voor buurtbewoners georganiseerd.