Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Kukenheim houdt positief rapport over onderwijsbeleid Asscher onder de pet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 oktober 2015, 12.22 uur

Een positief rapport over de door D66 stopgezette Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA) ligt al twee maanden bij wethouder Simone Kukenheim in de la. Het stuk zou nog 'niet geaccordeerd en niet klaar voor publicatie' zijn.

Een woordvoerster van Kukenheim laat aan Het Parool, dat het onderzoek in bezit heeft, weten dat het stuk niet achtergehouden wordt. Er zou nog een vergelijkend onderzoek met de steden Utrecht en Den Haag nodig zijn. Het Kohnstamm Instituut, dat ook het oorspronkelijke onderzoek uitvoerde, bevestigt dat er sprake is van 'beperkt nader onderzoek'. 

De KBA, waarmee het aantal zwakke basisscholen in de stad teruggebracht werd van 40 naar vier, was het stokpaardje van Lodewijk Asscher, de voorganger van Kukenheim. De evaluatie van het beleid is overwegend positief: 'De KBA-periode heeft laten zien dat er veel geleerd kan worden van elkaar, op alle niveaus en dat 'samen verbeteren' ook tot collectieve winst leidt.'

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen nam D66-fractievoorzitter Jan Paternotte afstand van het beleid. Hij klaagde dat een groot deel van het geld dat de gemeente in de aanpak gestoken had, verdwenen was naar externe inhuur en consultants. Eenmaal in het college zette D66 de aanpak stop.