Stad

Conferentie over privacy gesponsord door Facebook, Google en Microsoft

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2015, 12.40 uur

Whatsapp

Deze week vindt de Amsterdam Privacy Week plaats. Een evenement waarbij aandacht wordt besteed aan privacy en beveiliging van data. Met een aantal opvallende sponsors, onder meer Facebook, Google en Microsoft.

De privacyconferentie is een initiatief van de UvA. Er wordt gesproken door specialisten op verschillende gebieden, bijvoorbeeld filosofie, rechten, IT, sociale wetenschappen, en specialisten in de mediawetenschap. Eén van de sprekers is Bill Binney, die jarenlang bij de Amerikaanse NSA werkte en erg kritisch is over de massale data-verzameling van de veiligheidsdienst.

Dat maakt het feit dat juist bedrijven als Facebook, Google, Microsoft en Palantir dit evenement sponsoren erg vreemd, zeggen critici. Bij veel van de diensten van deze bedrijven moet de consument juist een deel van zijn of haar privacy inleveren. Eén van de genomineerden voor de Big Brother Awards, die juist worden uitgereikt vanwege het schenden van privacy is nota bene... Microsoft!

Bits of Freedom dat de Big Brother Award organiseert, zegt in een verklaring voor de nominatie: 'Het publiek is niet te spreken over de privacyinstellingen van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 10. In één klap probeert Microsoft haar privacyschendende achterstand ten opzichte van Google en Facebook in te halen. Van getypte en ingesproken tekst tot de inhoud van je adresboek, de websites die je bezoekt, de software die je gebruikt en je locatie. Ook wordt persoonlijke informatie gedeeld met advertentieboeren en app-ontwikkelaars. Dat het voor de gebruiker onduidelijk is om welke gegevens het daarbij precies gaat, maakt dat alleen maar erger.'

De ironie van dit alles wordt onderkend door kritische bezoekers van de conferentie:

View post on imgur.com
Whatsapp