Stad

'Luidruchtige blanke yuppen' zorgen voor overlast Westerpark

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 oktober 2015, 13.19 uur

Het is een van de meest gewilde buurten van de stad, maar Amsterdammers die wonen rond het Westerpark krijgen nogal eens overlast op hun bord. Ze ervaren hinder van luidruchtige muziekevenementen en dito bezoekers, parkeeroverlast en ook diversiteit zou er soms ver te zoeken zijn. Volgens sommige bewoners zijn activiteiten in het park 'te veel gericht op blanke yuppen'.

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente onder 567 bewoners van de Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt en Waterwijk. 

Lees ook: 'Aantal festivals in Westerpark doorgeslagen'

Wonen aan het Westerpark wordt door veruit de meeste respondenten (ruim 80 procent) gewaardeerd met een 8 of hoger. Alleen de evenementen in het gebied zorgen bij de meeste respondenten (56 procent) voor irritaties. 78% van de mensen die overlast zegt te ervaren, ondervindt 'enkele tot meerdere malen per jaar' hinder van evenementen. Eén op de tien zelfs meermaals per week. Het gaat daarbij in vrijwel alle gevallen om grote buitenevenementen met harde muziek en veel (luidruchtige) bezoekers.

Gebrekkige handhaving
Die bezoekers zorgen bovendien voor parkeeroverlast (zowel auto's als fietsen), schade aan het park en vervuiling. De genoemde problemen kunnen ontstaan door de gebrekkige handhaving in het gebied, stelt een aantal bewoners. Een ander deel zou graag een parkwachter zien, die oplet hoe mensen en kinderen met het park omgaan. Tenslotte hameren bewoners van het gebied erop dat festivals te veel zijn gericht op blanke yuppen (hoogopgeleide jongere met goedbetaalde baan). De multiculture sfeer is daardoor soms ver te zoeken, blijkt uit het vandaag gepubliceerde verslag van de enquête. Hoe de bewoners dat weten? Iets meer dan de helft van hen (56 procent) geeft aan zelf evenementen in de buurt te bezoeken. 

Lees ook: Buurtbewoners hekelen Rollende Keukens: 'Het is voor de yuppen'

De gemeente laat weten door te gaan met maatregelen zoals 'verkeersregelaars bij drukte, naleven geluidsniveau en bescherming van het gras'. 'De uitdaging is om een balans te vinden in en rondom het Westerpark waarin bewoners zo weinig mogelijk overlast ondervinden van de activiteiten en evenementen', aldus stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester. 'Meldingen van bewoners zijn nodig als signaal om goed te kunnen bepalen welke maatregelen we inzetten. Wij roepen bewoners daarom op om overlast altijd te melden.'