Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

OM: drie jaar cel voor 'Maserati-man' Möllenkamp

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 oktober 2015, 19.10 uur

De als 'Maserati-man' bekendstaande Hubert Möllenkamp verdwijnt als het aan justitie ligt voor drie jaar achter tralies. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft haar strafeis tegen de ex-'topman' van woningcorporatie Rochdale zojuist bekendgemaakt.

Möllenkamp, die in 2009 door Rochdale werd ontslagen, staat terecht voor meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt. Volgens OM had Möllenkamp een voorbeeldrol moeten vervullen bij woningcorporatie Rochdale, maar dat deed hij niet. De bobo stelde zichzelf boven interne regels.

Justitie verwijt het Möllenkamp dat hij de ernst van zijn gedragingen niet lijkt in te zien. 'Hij spreekt niet de waarheid en meent met misdragingen weg te komen', motiveerde de officier van justitie de eis. Ze verwijt Möllenkamp een hoge mate van arrogantie, 'alsof hij boven de wet staat en regels niet voor hem gelden.' 

Eerder werd al bekend dat het Openbaar Ministerie ruim 2,4 miljoen euro terug wil van Hubert Möllenkamp. Dit wordt los van de strafzaak behandeld in een ontnemingszaak.

Valse factuur
Tegen de vrouw van Möllenkamp, Alberdine V., die wordt verdacht van het opmaken van een valse factuur, is drie maanden cel geëist. Zij zou een valse factuur hebben opgemaakt ter waarde van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed.

Henk O. (75) wil het OM acht maanden in de cel zien. O. had een sloopbedrijf dat zaken deed met Rochdale en wordt ervan verdacht Möllenkamp te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen. Het OM gaat uit van steekpenningen van in totaal ongeveer 700.000 euro.

Omkoping
Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, wordt ook verdacht van omkoping van Möllenkamp. Als het aan het OM ligt, gaat hij voor zeven maanden de cel in.

Wat het OM betreft, krijgen alle vier de verdachten onvoorwaardelijke celstraffen. 

Eis: 3 jaar celstraf voor ex-directeur Möllenkamp van Rochdale. Medeverdachten resp. 7 en 8 maanden. Ex-echtgenoot Möllenkamp: 3 maanden.

— OM Amsterdam (@OM_Amsterdam) October 27, 2015

Hubert Möllenkamp en z'n advocaat maken zich binnen 1 minuut na de strafeis uit de voeten. "Geen commentaar!" pic.twitter.com/fokILy4i0f

— Bart Mos (@BartMos) 27 oktober 2015