Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amstelveenlijn wordt voor 300 miljoen omgebouwd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 oktober 2015, 17.18 uur

De Amstelveenlijn gaat flink op de schop. De Stadsregio Amsterdam heeft hier vandaag mee ingestemd. De colleges van B en W van Amsterdam en Amstelveen hadden eerder al positief geadviseerd over de ombouw van de metrolijn.

De werkzaamheden beginnen in 2018 en eind 2020 moet de verbouwing af zijn. Het is vanaf dan niet meer mogelijk om met de metro direct vanaf centraal station naar Amstelveen te reizen. Je kan dan, als hij op tijd af is, met de Noord/Zuidlijn vanaf centraal naar station Zuid om daar over te stappen op de Amstelveenlijn. De stadsregio wil de rol van dat station als landelijk OV-knooppunt hiermee vergroten. 

De verbouwing zou ook de storingen en vertragingen op de lijn moeten oplossen. De kosten die al die storingen met zich mee brengen worden inmiddels te hoog. Ook worden op sommige plaatsen de kruisingen ongelijkvloers gemaakt waardoor de overwegen veiliger worden. De sneltram kan binnenkort ook niet meer door de metrotunnel. Hoe dit wordt opgelost, is nog niet bekend.  Ten slotte wordt materieel zoals de trams en rails vervangen, omdat deze in 2020 zijn afgeschreven.

De vernieuwing gaat in totaal 300 miljoen euro kosten. De stadsregio betaalt hier 213,7 miljoen aan mee. De gemeenten Amsterdam en Amstelveen betalen allebei 5,6 miljoen en het Rijk draagt nog 75 miljoen bij.