Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Advocaat: 'Zolang er aanbod is, is er ook vraag naar jonge meisjes'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 oktober 2015, 19.00 uur

Het is de nieuwste schakel in de aanpak van loverboy-praktijken: het voor de rechter brengen van prostitutieklanten. Gisteren maakte de politie bekend zeven mannen te hebben aangehouden op verdenking van het bezoeken van minderjarige prostituees. De meisjes moesten werken vanuit studentenwoningen in Diemen.

Als er geen vraag is, zal er ook geen aanbod zijn. Dat is in een notendop de gedachte achter de vervolging van cliënten van minderjarige prostituees, zoals in Diemen. Maar het was de zaak in Valkenburg, waar een minderjarig meisje gedwongen werd binnen korte tijd seks te hebben met 80 mannen, die deze aanpak in werking heeft gezet.

Lees ook: 'Prostitutieklanten' minderjarige meisjes Diemen opgepakt

Veel prostitutieklanten in die zaak werden bij gestaan door advocaat Ivo van de Bergh. Hij vind dat het Openbaar Ministerie goed moet kijken wat de rol van de klant precies is geweest. 'Ze worden verhoord als verdachten. Bijvoorbeeld omdat er contact is geweest tussen het telefoonnummer van de verdachte en die van het meisje of loverboy. Maar dat wil nog niet zeggen dat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden in die zin dat de verdachte seks moet hebben gehad met het minderjarige meisje. Daar zit nog een wereld van verschil', zegt de advocaat. 

Lees ook: 'Minderjarige meisjes geprostitueerd in studentenwoning Diemen' 

Dat de nieuwe aanpak ook risico's heeft, bleek wel uit de Limburgse zaak. Daar pleegden twee verdachten zelfmoord nadat bekend was geworden dat ze mogelijk voor de rechter zouden komen voor seks met een minderjarige. Van de Bergh twijfelt of het berechten van klanten wel de juiste manier is om loverboys aan te pakken. 'Zolang er websites zijn waar loverboys - oneerbiedig gezegd - hun handelswaar op kunnen aanbieden. Dan zullen er ook altijd mensen blijven die daar gebruik van blijven maken.'

Lees ook: Tot drie jaar cel voor pooiers minderjarige meisjes Diemen

De komende weken zal het Openbaar Ministerie bepalen of de prostitutieklanten van de meisjes in Diemen vervolgd zullen worden. Er wordt niet uitgesloten dat er nog meer arrestaties zullen volgen.