Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Helft van alle transgenders krijgt te maken met geweld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 oktober 2015, 11.01 uur

Meer dan de helft van alle transgenders in Nederland is in het afgelopen jaar beledigd, bedreigd of heeft te maken gehad met fysiek geweld. Dat blijkt uit onderzoek van het Trangender Netwerk Nederland.

De meeste incidenten spelen zich af in het uitgaanscircuit, schrijft Het Parool. Een aantal ernstige mishandelingen van transgenders in augustus en september was voor het netwerk aanleiding om het onderzoek te starten. 'Het is schokkend dat zoveel mensen in Nederland niet normaal door het leven kunnen gaan vanwege hun transgender-zijn', zegt directeur van het netwerk, Elleke Alink.

Lees ook: Transgender belaagd met stuk hout in Oost

80 procent van de transgenders die te maken kregen met geweld, pasten hun gedrag aan. Zij gaan bijvoorbeeld niet meer naar de sportschool of naar de supermarkt om zo confrontaties uit de weg te gaan. Eén derde van alle slachtoffers is zelfs zo erg getraumatiseerd dat ze professionele hulp zoeken.

Lees ook: Transseksueel mishandeld op Wallen: 'Hij bleef maar slaan'

Voor het eerst is er in Nederland onderzoek gedaan naar discriminatie van en geweld tegen transgenders. Volgens Trangender Netwerk Nederland leven er zo'n 390.000 transgenders in Nederland.