Cultuur

Geen kermis maar kerstmis en een wintermarkt zonder ruzie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 november 2015, 12.01 uur

Over een kleine twee weken is het weer zover. Dan wordt het Rembrandtplein weer omgetoverd in een wintermarkt. Met dit jaar een opvallende primeur: er werd géén ruzie gemaakt tussen stadsdeel Centrum, gemeente en de organisatie van de markt. 'Ik word ook een jaartje ouder en heb niet zoveel zin meer in ruzie'.

Organisatoren Frans Stuy en René Duursma staan er ontspannen bij op de Rembrandtplein, dat van 13 november tot en met 3 januari weer een winters karakter zal krijgen. Dat is wel anders geweest, de afgelopen jaren was er regelmatig kritiek op de markt, die te weinig allure zou hebben. Met standjes voor braadworst, oorwarmers en suikerspinnen zou het te veel kermis zijn en te weinig kerstmis. Dat moet dit jaar anders.

'Als je altijd maar op je donder krijgt dat het kermis is, dan houd je daar op een gegeven moment mee op', belooft Stuy beterschap. Ook zullen de standjes dit jaar niet het zicht van de politiecamera's ontnemen, die op het plein staan, zoals dat vorig jaar wel het geval was. 'Ook als de markt er staat, zal alles goed te zien zijn', belooft Duursma. De planning van de wintermarkt is inmiddels in volle gang.

En als het dit jaar goed gaat, dan zou het zomaar kunnen dat het Rembrandtplein de vaste plek gaat worden voor toekomstige edities van de wintermarkt. Daar is de organisatie blij mee: 'Het is een fantastisch mooi plein', zegt Duursma. 'En als je Rembrandtplein zegt, dan zeg je Amsterdam. En als je aan Amsterdam denkt, dan denk je aan het Rembrandtplein'.