Stad

NL
V

Rolkofferdemonstranten beschijnen Airbnb-reclamedoek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.50 uur

Zo'n 25 binnenstadbewoners kwamen gisteravond bijeen voor een flitsdemonstratie in de Kinkerstraat. De actie was vooral gericht tegen Short Stay-hotels en Airbnb.

De bewoners zijn bij hun eerste demonstratie omgedoopt tot rolkofferdemonstranten. Gewapend met fluitjes, een megafoon en uiteraard rolkoffers gingen ze weer de straat op. Deze keer om een groot reclamespandoek van Airbnb te beschijnen met een beamer.

Lees ook: Airbnb probeert Amsterdammers telefonisch te overtuigen

'Dit staat symbool voor het niet handhaven op Short Stay en het verdwijnen van de woningvoorraad. Het gaat niet om overlast, het gaat erom dat de Amsterdamse woningmarkt verdwijnt. Ook al heb je er niet direct overlast van, het is buitengewoon zorgelijk', vertelt een van de demonstranten. 

Sinds vorig jaar mogen Airbnb verhuurders hun huis voor twee maanden aanbieden aan toeristen. De demonstranten vinden dat veel te lang. 'Er zijn natuurlijk heel veel mensen die onder andere door deze reclames geld ruiken en het iets langer willen doen dan twee maanden. Doe maar twee weken, dan is het veel minder interessant.'

'Campagne niet agressief'
Airbnb laat in een reactie weten dat de insteek van hun campagne juist niet agressief is. Ze zeggen Amsterdammers te willen laten zien welke mogelijkheden er bestaan omtrent het verhuren van je eigen huis. Zo willen ze met deze nieuwe campagne, naar eigen zeggen, Amsterdam ook buiten het centrum een economische impuls geven.