Stad

'Verklaringen Hidr K. zijn een bord spaghetti dat ik niet graag zou willen eten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 november 2015, 18.43 uur

Hidr K, dé getuige waarop justitie de zaak tegen de verdachten voor de moord op Willem Endstra heeft gebouwd, sprak vandaag voor het eerst. Een omstreden getuige die niettemin een ontluisterend boekje opendoet over de Amsterdamse onderwereld.

Je kon hem niet zien vandaag in de Bunker. Vanuit een afgeschermde cabine probeerde K. vandaag de vragen te beantwoorden die de rechter en natuurlijk vooral de advocaten van de verdachten voor hem in petto hadden. Nico Meijering, advocaat van verdachte Özgür C., was niet onder de indruk van de antwoorden van K. 

'Het is een bord spaghetti dat ik niet graag zou willen eten', vond Meijering. 'Als iemand na zo'n lange tijd ineens in zo'n belangrijke zaak moet verklaren, terwijl hij alle gelegenheid heeft gehad om heel veel kennis op te doen buiten zijn eigen kennis om, dan wordt het al heel erg link om met zo'n getuige in zee te gaan.'

Lees ook: Kroongetuige Hidr K.: 'Ik weet te veel, dacht er ook aan te gaan'

In de rechtszaak bleek dat Endstra twee maanden lang voor de moord is geobserveerd, dat er een als vrouw verklede reserve-schutter aanwezig was voor het geval de eerste twee zouden falen en dat er vanuit de groep-Holleeder 2 tot 2,5 ton is betaald om Endstra te liquideren. Een van de schutters is al overleden, van de andere heeft Hidr K. grotendeels deze informatie.

De andere drie verdachten zullen 12 november horen welke straf het OM voor hun eist, maar eerst wacht Hidr K morgen nog een heet dagje in zijn getuigen-cabine..