Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie voor behoud matchingssysteem scholen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 november 2015, 19.11 uur

Een groep boze ouders is vandaag een petitie gestart voor het behoud van het matchingssyteem voor scholen. Ondanks de teleurstellende resultaten van afgelopen jaar willen ze niet terug naar de oude loting die nu weer ingevoerd wordt.

Een groep boze ouders is vandaag een petitie gestart voor het behoud van het matchingssyteem voor scholen. Ondanks de teleurstellende resultaten van afgelopen jaar willen ze niet terug naar de oude loting die nu weer ingevoerd wordt. De matching verliep vorig jaar rumoerig omdat ruim 1900 kinderen niet op hun eerste voorkeursschool werd geplaatst en tientallen kinderen zelfs at random op een willekeurig school buiten hun voorkeurslijst werd geplaatst. maar afschaffen is een gemiste kans vind de actiegroep.

Kleine aanpassingen
'Het teruggaan naar het lotingssysteem betekent dat je een grote stap terugzet ten opzichte van een rechtvaardig systeem', zegt actievoerder Anne Gram. 'Dat zou je kunnen maken door het huidige systeem op kleine punten aan te passen. Je creëert een groep verliezers die gewoon helemaal buiten de boot vallen. De nadelen voor die groep kinderen zijn zo groot.'

Weinig steun
En ook in de raad bleek de afschaffing van het matchingssyteem op weinig goedkeuring te kunnen rekenen. Alleen de VVD en CDA kunnen leven met een loting mits het aantal plekken op populaire scholen wordt uitgebreid. De andere partijen willen terug naar de matching met een verbeterde versie. 'We hebben niet voor niets wetenschappers gevraagd mee te denken hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen. En zij zijn met een systeem gekomen dat heel veel kansen biedt. Want veel meer leerlingen komen daarmee in de top van het lijstje waar ze graag zouden willen komen', meent Marjolein Moorman van de PvdA.

SP
De SP steunt het lotingssysteem, maar heeft er nog wel wat op- en aanmerkingen bij. 'Ik wil niet dat we het de komende jaren per se zo laten, dat we niks meer durven. Ik zou dat zonde vinden. Ik roep de wethouder op toch standvastigheid te tonen', zegt Erik Flentge van de SP.

OSVO
Scholenkoepel OSVO kiest voor een loting dit jaar. Ze willen zoveel mogelijk leerlingen op hun voorkeursschool. Dus wordt er geloot in de eerste ronde en gegarandeerde plaatsing met voorkeurslijsten in de tweede ronde. 

Kukenheim
Wethouder Simone Kukenheim laat via haar woordvoerder weten dat ze in gesprek wil blijven over de doorontwikkeling van de matching. Maar voor dit jaar is dat al te laat. In mei volgend jaar zullen de groep achters wederom moeten loten.