Stad

Fietsenhok dat gebruiker verwent moet fietschaos oplossen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 november 2015, 11.01 uur

Een fietsenhok waarbij fietseigenaren na het stallen verwend worden met een lekker geurtje, hun haar wordt geföhnd of even de make-up wordt bijgewerkt. Met dit idee moet het fietsparkeerprobleem in de stad worden aangepakt. Honderdtwintig studenten van de Hogeschool van Amsterdam bedachten in opdracht van de gemeente creatieve oplossingen voor de fietschaos in de stad. De zes beste ideeën werden vanmiddag gepresenteerd aan een jury.

Het fietsparkeerprobleem is al langer zichtbaar op de grote pleinen in de stad, zoals op het Leidse- en Rembrandtplein. Zo staan er op uitgaansavonden op en rondom het Leidseplein 3000 fietsen geparkeerd, terwijl er maar plek is voor 1900 fietsen. De jury onder leiding van Jeanine van Pinxteren, bestuurder van stadsdeel Centrum, koos uiteindelijk voor de 'One Night Stand', een fietsenhok dat de gebruiker verwent.

'Wat we uiteindelijk het leukste plan vinden is de One Night Stand. Niet eens om precies helemaal zo uit te voeren, maar die heeft het goed dat je niet op de beloning hoeft te wachten nadat je hebt zitten sparen. Je wordt meteen in de watten gelegd en daardoor kom je in de goede 'mood' om je fiets goed weg te zetten', aldus Van Pinxteren.

Het fietsenhok nam het op tegen onder meer een varend platform, een speciale 'opvouwfiets', en een systeem waarmee een fiets horizontaal geparkeerd kan worden. De gemeente gaat met het winnende idee aan de slag, zodat het uiteindelijk gerealiseerd kan worden.