Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ronselende chauffeurs Schiphol: 'Geef markt vrij'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 november 2015, 19.32 uur

Boze taxichauffeurs hebben vanochtend de taxistandplaats op Schiphol geblokkeerd.De chauffeurs, die zelf geen vergunning hebben om op de standplaats te staan, willen dat de vergunningen om op de standplaats van Schiphol te staan, wordt vrijgegeven. Ze vinden het niet eerlijk dat zij door standplaatschauffeurs worden afgeschilderd als onofficieel, waardoor klanten uiteindelijk kiezen voor de taxi's op de officiële standplaats.

De boze chauffeurs mogen wel gewoon op Schiphol komen en hebben gewoon een taxivergunning. Maar potentiële klanten worden vaak begeleid naar de officiële standplaats. 'Op het moment dat wij netjes onze dienst verlenen en ze een taxirit willen aanbieden, en er komt iemand anders, in dit geval de Schipholtaxi's en die zeggen dat wij niet officieel zijn dan wordt ons brood afgepakt', zegt een van de protesterende chauffeurs. 

'Geef de markt vrij'
De problemen ontstonden in april. De rechter zette toen een streep door de gemeentelijke verordening, waarna elke chauffeur met een taxivergunning op de luchthaven zijn diensten mag aanbieden. De ronselende chauffeurs willen nu dat de markt vrijgegeven wordt. 'Dan heb je het probleem niet. Slagboom weg en elke officiele taxi op de taxibaan komen rijden. De kosten die die jongens betalen afschaffen. Dan staan er ook geen mensen meer op het plein.'

Wegkapen
De Schipholchauffeurs zeggen op hun beurt dat zij het niet eerlijk vinden dat de ronselaars, die zelf fluoriserende hesjes hebben laten maken om officieler over te komen, klanten voor hun neus wegkapen. Vooral omdat de Schipholchauffeurs fors moeten betalen voor een plek op de standplaats.

Maar van wegkapen is geen sprake, zeggen de ronselende chauffeurs. 'Deze jongens betalen ook een heleboel geld aan vergunningen, TTO, en dergelijken. Deze jongens hebben allemaal hun vergunning. Je ziet die jongens ook met hun pasje, die zie je ook gewoon. Het zijn geen jongens die geen vergunning hebben, daar betalen ze ook voor.'