Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Plan wethouder Litjens: Veel minder auto's op het Muntplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 november 2015, 09.53 uur

Wethouder Pieter Litjens (VVD) wil dat er veel minder auto's op het Muntplein komen te rijden. Hij concludeert na uitgebreid kentekenonderzoek dat er veel auto's onnodig in het stadshart rijden.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 25% van het verkeer in het stadshart een bestemming heeft in het gebied, zoals laad/los verkeer of vergunningshouders. Volgens Litjens biedt dit kans om het aantal auto's door het stadshart substantieel te verminderen. Eerder waren er al plannen gepresenteerd om minder auto's toe te laten rondom het Muntplein maar de nieuwe plannen gaan veel verder.

Kop Vijzelstraat autovrij
Zo stelt de wethouder voor om de Vijzelstraat compleet autovrij te maken tussen de Reguliersdwarsstraat en het Muntplein. Ook kan verkeer van Het Singel niet langer het Muntplein oprijden. Verkeer van het Rokin mag ook het plein niet meer op. Kortom, daardoor ontstaat er veel meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Wel komt er voor het lokale laad/losverkeer rondom het Muntplein een bereikbaarheidsplan.

Volgens Litjens leiden de voorgenomen verschuivingen tot minder verkeer rondom de Overtoom maar juist wat meer rondom het Weesperplein. Met maatregelen om de doorstroming te verbeteren verwacht Litjens niet dat dit tot veel problemen leidt.

Leidsestraat autovrij
Ook mogen automobilisten straks niet meer de Leidsestraat oversteken. Door het weghalen van de oversteekplaatsen knipt Litjens de grachtengordel doormidden. Het doorkruisen van de binnenstad wordt daarmee erg lastig gemaakt. Bij de Leidsestraat worden verkeerslussen aangelegd, zodat automobilisten nog wel kunnen keren om aan de andere kant van de gracht te komen.

Eind 2016
In december/januari gaat er met belanghebbenden zoals de taxibranche, bewoners en bedrijven gesproken worden. Voor het zomerreces moet de raad er vervolgens over stemmen en eind 2016 wil Litjens dat de plannen gerealiseerd zijn. 

Zo gaat het autoverkeer rondom de Munt er mogelijk uit zien... pic.twitter.com/ffRIgVK3Ol

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) November 10, 2015