Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Studenten DNU kraken gebouw UVA aan Oude Turfmarkt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 november 2015, 15.52 uur

Een groep studenten heeft vanmiddag een ruimte van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gekraakt.

De ruimte in het gebouw aan de Oude Turfmarkt 147 in het centrum staat volgens de studenten al lange tijd leeg. De studenten, die zijn verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit (DNU), hebben eerder dit jaar het Maagdenhuis bezet. De actievoerders willen van de gekraakte ruimte een uitvalsbasis maken voor vergaderingen, bijeenkomsten en het plannen van nieuwe acties, zegt een woordvoerder van DNU.

'De kraak van vandaag staat symbool voor een hernieuwde golf van actie binnen DNU, zij gaat niet meer leuren met petities, keurig wachten totdat de commissies eindelijk volledig ingesteld zijn: zij pakt wat zij nodig heeft om de strijd te winnen. En een mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam hoort daar bij.'

Volgens hem doen dertig tot veertig studenten mee aan de actie. Zij hebben de deur gebarricadeerd en zijn van plan er ook te overnachten. De UvA is op de hoogte van de bezetting. ´We gaan eerst kijken en treden dan in overleg met de studenten', verklaart een zegsman van het College van Bestuur van de universiteit.