Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD bestudeert plannen Muntplein kritisch

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 november 2015, 20.18 uur

De VVD, de partij van verkeerswethouder Litjens, bestudeert de toekomstplannen voor het Muntplein kritisch. Gemeenteraadslid Rik Torn laat weten dat de bereikbaarheid van de binnenstad voorop gaat.

'We gaan de plannen heel kritisch bekijken. Twee dingen staan daarin voorop: de bereikbaarheid van de binnenstad en dat inwoners en ondernemers er geen last van krijgen', aldus Torn.

Lees ook: Plan wethouder Litjens: Veel minder auto's op het Muntplein

D66 en GroenLinks zeggen wel blij te zijn met de plannen. 'Meer ruimte voor voetgangers en fietsers, daar ben ik blij mee. Voor iedereen die hier niet hoeft te zijn zorgen we dat die via een andere route de bestemming gaat bereiken', zegt D66 raadslid Jan-Bert Vroege. Namens Groenlinks zegt Zeeger Ernsting: 'Ik ben zeer tevreden met de plannen. Maar ook verrast, positief verrast.'

Bewonersvereniging Rode loper Centrum sloper reageert positief op de nieuwe plannen. MKB Amsterdam is daarentegen niet blij met het voorgestelde plan van wethouder Litjens. 'Vorig jaar heeft het gezamenlijke bedrijfsleven het gemeentebestuur een genereus aanbod gedaan om de Amstel éénrichtingsverkeer en de Singel autoluw te maken voor een tweerichtingsfietspad. Dit aanbod werd gedaan onder nadrukkelijke voorwaarde dat de Vijzelstraat in noordelijke richting open zou blijven. Die afspraak lijkt nu met de voeten getreden te worden.'

MKB Amsterdam wil zo snel mogelijk met het college in gesprek om te kijken wat er nog aan de plannen gedaan kan worden. Wethouder Litjens wil voor het zomerreces al een besluit nemen over de toekomst van het Muntplein. Eind 2016 moeten de plannen ingaan.