Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

UvA doet aangifte tegen krakers Oude Turfmarkt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 november 2015, 15.08 uur

De UvA heeft aangifte gedaan tegen de kraak-actie van De Nieuwe Universiteit (DNU). De actiegroep kraakte gisteren een ruimte in een UvA-pand aan de Oude Turfmarkt.

De studenten lieten gisteren weten dat de kraak 'symbool staat voor hernieuwde golf van actie binnen DNU'. De groep wilde niet meer afwachten tot commissies eindelijk volledig ingesteld waren en vond bovendien dat 'een mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam' daarbij hoorde.

Volgens DNU stond de ruimte in het gebouw al lange tijd leeg. Dat betwist de UvA. Pas sinds 15 oktober stonden de 2 ruimtes leeg vanwege de verhuizing van een onderwijsbalie laat een woordvoerder weten. De rest van het gebouw wordt gewoon gebruikt voor de opleidingen wijsbegeerte en religiestudies. Een woordvoerder van de faculteit geesteswetenschappen laat weten dat zestig medewerkers nu niet aan het werk kunnen. Vanwege brandveiligheidsregels is het door gebarricadeerde ruimtes volgens de faculteit nu niet veilig voor medewerkers mocht er zich een calamiteit voor doen.

De UvA heeft gisteravond aangifte gedaan: 'De UvA tolereert het wederrechtelijk betreden of in gebruik nemen van panden van de UvA niet.' Bovendien laat de universiteit in een reactie weten dat er de afgelopen maanden al uitgebreid werk gemaakt van democratisering, het versterken van de medezeggenschap, het beperken van het aantal flexcontracten en andere zaken die tijdens bezetting van het maagdenhuis opkwamen'

Het is nu aan de gemeente om te beslissen of en wanneer er ontruimd wordt. AT5 nam gisteravond al een kijkje bij het kraakpand.

abc5media_video_0