Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse getuige schietpartijen Parijs: 'Wilden in restaurant gaan eten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 november 2015, 11.20 uur · Foto: YouTube

Bij een serie schietpartijen in Parijs zijn vrijdagavond volgens het Franse ministerie van Justitie 120 doden gevallen. De gemeente Parijs heeft het zelfs over 140 doden.

Ruim tweehonderd mensen raakten gewond, van wie tachtig zwaargewond. Naast de drie schietpartijen, die in het oosten van de stad plaatsvonden, zijn er ook explosies gemeld in de buurt van het Stade de France. Hierbij zouden nog eens drie dodelijke slachtoffers zijn gevallen. In het voetbalstadion werd op dat moment de vriendschappelijke interland Frankrijk - Duitsland gespeeld.

Vidéo de la fusillade pic.twitter.com/bpO7mLNcci

— a (@dihlaz_Y) 13 november 2015 AT5-journalist Suzan Yücel was op weg naar één van de locaties waar geschoten werd op het moment dat het vuurwapengeweld losbarstte. 'We wilden eigenlijk wat gaan eten in één van de restaurants die dus beschoten is', vertelt ze. 'Toen we daar aankwamen zat het vol, we konden ons nummer achterlaten en over 20 minuten terugkomen. We zijn toen op een hoek, aan de overkant van de straat wat gaan drinken'.

Kort daarna brak er een vuurgevecht uit. 'Het klonk als vuurwerk', vervolgt Yücel. 'Iedereen begon te rennen, maar er werd plots verderop in de straat wéér geschoten. We zijn toen in een restaurant gaan zitten en daar kregen we pas in de gaten wat er gebeurd was. Toen kwam de klap, we hadden wel dood kunnen zijn. We zijn nu veilig, maar wel behoorlijk in shock'.

Ik ben nu thuis en veilig! Wel bijkomen. Nog steeds sirenes overal

— Suzan Yücel (@suzanyucel) 13 november 2015

Amateurbeelden van kort na een van de schietpartijen

Tirs à la Kalash au petit Cambodge dans le 10 ème à #Paris plusieurs morts. Secours et police sur place #tir pic.twitter.com/BBKaYocMz7

— Vincent Berthézène (@Vince66240) 13 november 2015

Explosies bij stadion
Een van de explosies nabij het voetbalstadion is duidelijk door tv-camera's vastgelegd. Na de wedstrijd mochten supporters het stadion niet verlaten. Grote aantallen stroomden na de wedstrijd het veld op.

Video feed captures sound of explosion at French soccer stadium near Paris - https://t.co/0sISLjYNTN pic.twitter.com/fBq6OwQlOr

— Grasswire Now (@GrasswireNow) 13 november 2015

Video after match Stade de France stadium #Paris, unclear why people on pitch | #PARISunderATTACK

pic.twitter.com/HXFmsZpNva

— Roeland Roovers (@r0eland) 13 november 2015

Gijzeling
In het Parijse theater en concerthal Bataclan ontstond na de aanslagen een gijzelingssituatie. Tijdens een concert van de rockband Eagles of Death Metal openden gewapende mannen het vuur. Speciale eenheden van de politie beëindigde de gijzeling vlak na middernacht.

Bij de bestorming van het gebouw zijn drie terroristen gedood. Enkele terroristen zouden op de vlucht zijn geslagen. Uiteindelijk zijn ongeveer honderd bezoekers om het leven gekomen. Er zouden zeker zestig gijzelaars worden vastgehouden, meldden Franse media op gezag van de politie.