Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het vechtgala is terug, maar dan zonder crimineel sfeertje

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 november 2015, 16.10 uur · Foto: Glory

Voor het eerst sinds 2010 wordt weer een kickboksgala toegestaan in Amsterdam, in december in de RAI. Maar hoe zit dat? Zulke vechtsportevenementen waren toch verboden?

Zo zit het niet helemaal. Verboden waren ze niet. De gemeente heeft het alleen erg moeilijk gemaakt om nog grote vechtgala's te houden. In mei 2011 zijn de eisen voor een vergunning stevig aangescherpt. Dat is gebeurd op advies van de politie en het Openbaar Ministerie. Die zagen dat 'beroepscriminelen' de gala's in bijvoorbeeld de Amsterdam Arena, de Sporthallen Zuid en de Passenger Terminal gebruikten om met elkaar te netwerken.
 
Bovendien, schreef de politie in 2010, hadden de organisatoren van de onderzochte vechtsportgala's op een paar uitzonderingen na 'recente criminele antecedenten' of 'veroordelingen wegens misdrijven op hun naam.' Zo was er een medeorganisator die voor een dubbele moord tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Vanuit de cel hielp hij mee met de organisatie.
 
Een ander probleem waren de 'VIP-tafels', die voor enkele duizenden euro's per stuk werden verkocht. (Sterke) drank was inbegrepen. Die tafels werden vaak cash afgerekend of door de organisatie weggegeven. Volgens de politie wees dat op het witwassen of uitgeven van crimineel/zwart geld. 
 
Afschrikwekkende werking
Daarom wil de gemeente nu alles van de organisator van een vechtgala weten. Wat is zijn achtergrond, wie zijn de zakenpartners en waar komt het geld voor het evenement vandaan. Ook mag de gemeente een zogeheten Bibob-screening uitvoeren. Daarbij worden de financiën uitgebreid onder de loep genomen en wordt ook gekeken of de mensen achter het bedrijf een strafblad hebben. Uiteraard wordt ook het plan voor het evenement door de gemeente beoordeeld. 
 
Het was de bedoeling van de gemeente dat de strengere regels een afschrikwekkende werking zouden hebben. Dat is gelukt: aanvragen voor grootschalige vechtevenementen zijn er sinds de aanscherping in 2011 niet meer gedaan. 
 
Tot nu toe dan. Want op 4 december vindt het kickboksgala GLORY 26 plaats in de RAI. Organisator Glory is er trots op dat het gelukt is en burgemeester Van der Laan zijn toestemming heeft gegeven. 'Nadat we met ons team een jaar hebben onderhandeld, kunnen de Nederlandse fans nu eindelijk live genieten van kickboksen op het hoogste niveau ter wereld.'
 
Over echte onderhandelingen wil de gemeente overigens niet spreken. Liever over een aantal gesprekken over de nieuwe regels. 
 
Puur voor de sport
Maar hoe dan ook, kickboksevenement GLORY 26 belooft een vechtgala nieuwe stijl te worden. Met het criminele sfeertje van de voorgangers wil Glory niets te maken hebben. Organisator Bert van der Ryd:  'Glory is een 100 procent sportevenement en wil dit ook uitstralen. Wij verkopen daarom geen tafels, maar alleen stoelen. Net als bij tennis of voetbal. Ook spreken wij van een vechtsportevenement en niet van een gala. Er is een hele grote groep mensen die echt voor de sport komt. Die willen wij bedienen.'
 
abc5media_image_1
 
Het evenement is alcoholvrij. Een besluit van de organisatie. 'Er is sinds tijden weer een groot vechtsportevenement in Amsterdam. Alcohol kan een negatieve uitwerking hebben die het succes in de weg kan staan.' De kaartverkoop gaat erg goed, zegt Van der Ryd. 'Het ziet ernaar uit dat we gaan uitverkopen. De fans moeten dus snel zijn.'
 
Het kickboksevenement wordt dezelfde avond op televisie uitgezonden. Door Spike, een nieuwe zender die een tvkanaal deelt met Nickelodeon. De avond ervoor, op 3 december, wordt in debatcentrum De Balie door liefhebbers een ode aan de vechtsport gebracht. De vechtsport wordt 'gevierd', met vechters, schrijvers, journalisten en filosofen.