Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Minister wil scooters toch naar rijbaan; snelheidscontroles met lasergun

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 november 2015, 15.27 uur

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil dat het mogelijk wordt, dat Amsterdam snorscooters met een helmplicht naar de rijbaan kan sturen.

De minister wilde dat al eerder maar werd toen tegengehouden door een motie van onder andere de PvdA. In die motie werd de minister opgeroepen om samen met de gemeente en een aantal andere stakeholders de problemen op de fietspaden in kaart te brengen. In een brief aan de Kamer schrijft Schultz vandaag dat ze de regelgeving gaat aanpassen. De nieuwe regels moeten vervolgens door de Kamer worden goedgekeurd. Mocht Amsterdam gebruik gaan maken van de regeling, 'dan zal ik hen verzoeken om alle effecten hiervan zorgvuldig te monitoren en hierover aan mij te rapporteren', schrijft Schultz.

De minister schrijft dat er ook naar andere maatregelen gekeken is, zoals een meer handhaving, een inrijverbod voor snorfietsen en bijvoorbeeld dealers die snorfietsen opvoeren extra aanpakken. Volgens Schultz is het verplaatsen van snorscooters naar de rijbaan, in combinatie met een helmplicht, de enige realistische oplossing.

Overigens staat in de brief ook dat de Amsterdamse politie al sinds 1 juli de mogelijkheid heeft om snorscooters met een lasergun op snelheid te controleren. 'Circa 80 procent van de snorfietsers overschrijdt de maximumsnelheid van 25 km/u', zegt Schultz. Voor het opsporen van opgevoerde snorfietsen hoeft de politie dus niet meer alleen op de bekende rollenbanktest te vertrouwen.