Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ontruimd pand aan de Tugelaweg opnieuw bezet door krakers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 november 2015, 17.52 uur

Een pand aan de Tugelaweg in Oost, dat vorige week vrijdag ontruimd werd tijdens de spoedontruiming van een serie kraakpanden in de stad, is vandaag opnieuw gekraakt. De actie vormt een protest tegen het woonbeleid in de stad. 'Oog om oog, pand om pand', laten de krakers in een reactie weten.

Volgens buurtbewoners zijn de krakers direct na na de kraak begonnen met het barricaderen van de woning. In de panden huist woningbouwvereniging Ymere momenteel studenten, die daar tegen een geringe vergoeding kunnen wonen. 'Ik weet dat we weinig rechten hebben', laat een student aan AT5 weten, 'Maar we hebben hier wel een prima tijdelijk onderkomen'. Volgens hem was al een aantal studenten komen kijken in het vorige week vrijdag ontruimde pand. 'Die kunnen nu niet terecht, dat is wel sneu'.

Vorige week werden in totaal zes kraakpanden in de stad ontruimd, waarbij negen mensen werden aangehouden. Ook de twee panden aan de Tugelaweg werden -als onderdeel van deze onaangekondigde spoedontruiming- leeggehaald. Dit tot grote onvrede bij de krakers: 'Je moet altijd kans hebben om naar de rechter te stappen om bezwaar te maken tegen een ontruiming. Kraken is illegaal, maar soms moet je actie kunnen voeren. Dat heet burgerlijke ongehoorzaamheid', liet een kraker toen weten.

Lees ook: Krakers boos om ontruiming: 'We zijn niet gewaarschuwd'

Die burgerlijke ongehoorzaamheid richt zich op het beleid van stadsbestuur en woningbouwcorporaties: 'Betaalbare woningen worden door woningbouwcorporaties en politiek niet meer als rendabel beschouwd. Corporaties, die als doel hebben mensen te huisvesten, stoten om deze reden de sociale huurwoningen af', is te lezen in een persverklaring. Volgens de krakers zijn de panden aan de Tugelaweg daar een voorbeeld van: 'Meer dan 50 procent van de sociale huurwoningen verdwijnen hier'.

Volgens de krakers is een groot deel van de panden inmiddels gerenoveerd en zullen deze woningen opnieuw beschikbaar komen als vrije sector huur- en koopwoningen. De sociale huurwoningen die wel terugkomen, zijn volgens de krakers vanwege een prijsverhoging te duur voor de huidige bewoners om terug te kunnen keren. De krakers geven aan niet vrijwillig te zullen vertrekken, 'tenzij Ymere garandeert dat de sociale huurwoningen in de Tugelablokken zonder prijsverhoging behouden blijven'.

UPDATE 23-11-2015
Woningbouwvereniging Ymere geeft aan dat de huurders van de woning op vrijdag 20 november de sleutel van hun huis hebben gekregen. Zij waren ten tijde van de kraak niet aanwezig, maar wel al bezig met het inrichten van de woning. De gedupeerden hebben aangifte gedaan van huisvredebreuk. Het is nog niet bekend of er opnieuw een spoedontruiming zal volgen.