Start van hoofdcontent

Stad

nl

Samen worstelen en wurmen op shared space achter Centraal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 november 2015, 17.23 uur

Het was voor veel fietsers, scooterrijders en voetgangers één van de grootste ergernissen van de stad: de ruimte achter het Centraal Station bij de pontjes. Maar nu is daar de oplossing die aan alle problemen een einde moet maken: de shared space. Iedereen op dezelfde brede stoep, zonder auto's, maar ook zonder regels.

Geen ongelukken vandaag tijdens de eerste ochtendspits op de shared space. Maar een mierennest was het zeker wel. Er werd door de verschillende deelnemers aan het schouwspel gemengd gereageerd. 'Het feit dat hier geen auto's mogen komen helpt denk ik heel veel', zegt een meisje op een fiets. Een andere vrouw die zich net van het station een weg gebaand heeft naar de pontjes, zegt de oversteek 'spannend' te noemen. 'Het is wel nog even wennen. Want van alle kanten komen ze nu aangefietst', zegt een man die wil oversteken.

Lees ook: Camera's en stewards moeten shared space CS in goede banen leiden

Na jaren van oplossingen bedenken voor de ruimte waar bijna wekelijks ongelukken gebeurden, was de shared space volgens de gemeente de enige oplossing. Het idee, nu alles door elkaar loopt, fietst en rijdt, is dat alle verkeersdeelnemers meer rekening met elkaar houden. 'Ik vind het geen briljante oplossing. Het is wel een gedoe om naar de overkant te komen', vertelt een man die te voet net de pontjes bereikt heeft. Een meisje op weg naar school komt er nauwelijks aan te pas en staat te wachten tot ze eindelijk een gaatje vindt: 'Het lukt niet echt, want je moet wurmen om er tussendoor te komen'.

Lees ook: Docent UvA start petitie tegen shared space achter CS

Dat het wennen is dat werd vanochtend wel duidelijk, of een van de grootste ergernissen van de stad weggenomen is, dat zal nog moeten blijken. Deze fietser is er gematigd positief over: 'Het is nu al beter dan het vorige week was. Ik had er weinig geloof in maar als er ruimte genoeg is. Ik geloof wel iedereen zijn eigen weg vindt en kan anticiperen dat het dan wel werkt'.