Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

ProRail: 'Problemen rond Schiphol moeten volgend jaar zijn opgelost'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 november 2015, 17.08 uur

De problemen op het spoor rond Schiphol moeten volgend jaar zijn opgelost, dat zegt regiodirecteur van ProRail Cees de Vries.

Van alle spoortrajecten in Nederland zijn de meeste vertragingen rondom Schiphol. Zoveel dat zelfs de gemeenteraad wil dat de problemen snel worden opgelost, omdat veel Amsterdammers en toeristen er last van hebben. De raad kwam dinsdagavond bij elkaar met mensen van Schiphol en ProRail om naar een oplossing te zoeken.

Lees ook: Treinverkeer rond Amsterdam kampt met veel vertragingen

'Er wordt steeds gezegd dat eraan gewerkt wordt, maar in de praktijk blijkt het niet zo te zijn. Het is nu hoog tijd om de urgentie te onderstrepen en te zorgen dat er actie wordt ondernomen. Ik snap best dat er een keer problemen zijn, maar dan moeten we ze aanpakken. Het aantal storingen neemt alleen maar toe', zegt Bart Vink van D66.

'Trek Noord-Zuidlijn door'
Schiphol wil dat er een alternatief komt naast de huidige treinverbinding. 'We hebben een hele belangrijke vraag aan de regio Amsterdam en de politiek op landniveau om de Noord-Zuidlijn door te trekken, zodat we een directere en alternatieve verbinding hebben tussen Schiphol, Amsterdam-Zuid en het hart van Amsterdam', aldus commercieel directeur Maarten de Groof van Schiphol.

Lees ook: D66 is helemaal klaar met treinstoringen Schiphol

D66 ziet wel iets in de plannen van een alternatieve openbaar vervoersverbinding tussen Amsterdam en Schiphol. Bart Vink: 'Of dat het doortrekken van de Noord-Zuidlijn wordt of iets anders, dat weet ik niet. De afhankelijkheid van slechts één lijn, de trein, dat is kwetsbaar. Als daar iets mee is dan is meteen Schiphol niet meer bereikbaar per OV.'

'Spoor rond Schiphol moet topklasse worden'
ProRail wil dat het spoor rond Schiphol topklasse wordt. 'Vanwege het economisch belang, maar ook omdat een storing op Schiphol een enorme olievlekwerking heeft op de hele dienstregeling in de randstad. We hopen dat het komend jaar allemaal goed gaat', zegt Cees de Vries.