Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ruim helft Amsterdamse jongeren heeft schulden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 december 2015, 16.14 uur

Meer dan de helft van de Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 27 jaar heeft schulden. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat van de ruim 130.000 jongeren, er 76.000 jongeren schulden van vele duizenden euro's hebben. Bij een deel is het zelfs zo erg dat ze er zonder hulpverlening niet meer uitkomen.

'De zorgverzekering, jongeren moeten vanaf achttien jaar zorgverzekering betalen. Het CIB, boetes, jongeren rijden te hard met hun brommer of rijden door het rode licht en daar komen boetes van. Ook bij DUO, de oude studiefinanciering, zien we vaak schulden bij', legt Christophe Geuskens van Doras schuldhulpverlening uit.

De bedragen lopen volgens Geuskens sterk uiteen. 'Jongeren hebben al problematische schulden bij duizend euro. Die kunnen dat niet met hun inkomen afbetalen, maar we komen ook jongeren tegen die 30.000 of 40.000 euro schuld hebben op hun drieëntwintigste.' Vooral de schulden bij een doorlopend krediet en kopen of afbetaling zijn hoog: gemiddeld zo'n 6000 euro. Gelukkig weten steeds meer jongeren de weg naar de schuldhulpverlening te vinden. Het aantal aanmeldingen hiervoor is afgelopen jaar met 50 procent gestegen.

De gemeente wil vooral schulden voorkomen en zet in op preventieprogramma's. 'Allereerst willen we uitstralen dat we willen helpen en dat schulden niet iets zijn om je voor te schamen, maar iets is om op te lossen. Dat vinden jongeren vaak fijn om te horen, omdat ze zich juist schamen voor de schulden die zij hebben. Daarom proberen we ze te vinden waar ze ook daadwerkelijk zijn, op scholen, op het werk en in de buurthuizen. Daar kunnen we het gesprek aan over hoe je je financiële situatie de baas kan worden', aldus wethouder Arjan Vliegenthart (Werk en Inkomen). 

AT5 besteedt deze hele week extra aandacht aan armoede in de stad. Vrijdag 4 december wordt de week afgesloten met een debat met onder andere Arjan Vliegenthart, Jette Klijnsma, Annemarie van Gaal en Paul Scheerder. Het armoededebat is vrijdag om 19 uur en 22 uur te zien op AT5.