Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oud-Rochdale-topman Möllenkamp moet 2,5 jaar de cel in

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 december 2015, 18.03 uur

Oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp is donderdag veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf.

Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam. De rechter achtte Möllenkamp, die zelf niet bij de uitspraak aanwezig was, onder meer schuldig aan omkoping, oplichting en witwassen. Ook werd Möllenkamp schuldig bevond aan meineed, door voor de parlementaire enquetecommissie te verklaren dat hij nooit giften had aangenomen.

De aanklager had drie jaar cel geëist tegen de oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen.

Straf Möllenkamp: onvoorwaardelijke gevangenisstraf 2,5 jaar

— Menko Arends (@MenkoArends) 10 december 2015 Media-aandacht
In een verklaring stelt de rechtbank dat het Möllenkamp zwaar wordt aangerekend dat hij 'het vertrouwen heeft geschaad dat de maatschappij moet kunnen hebben in de integriteit van bestuurders van woningcorporaties (...) Hij heeft bovendien geen enkel besef van schuld getoond.' 

In de uitspraak hield de rechtbank rekening met het feit dat de zaak tegen Möllenkamp lang heeft geduurd. Strafvermindering vanwege de grote hoeveelheid media-aandacht zat er niet in voor de oud-bestuurder. 'Een dergelijke verantwoordelijke maatschappelijke positie trekt nu eenmaal de aandacht', aldus de rechtbank.

Ook bewezen: verduistering van belminuten, oplichting, witwassen. #Möllenkamp

— Menko Arends (@MenkoArends) 10 december 2015

Twee zakenpartners van Möllenkamp moeten ook de cel in, voor omkoping. Arie van E. (66) moet een maand de cel in, Henk O. (75) twee maanden. Beiden moeten 240 uur taakstraf verrichten. Ook de partner van Möllenkamp, Alberdine V., werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ze kreeg die voor het opmaken van een valse factuur.