Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders doen aangifte tegen kinderdagverblijf Columbusplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 december 2015, 18.38 uur

Ouders van kinderen die opgevangen werden bij kinderdagverblijf 24/7 Kids in West gaan aangifte doen tegen de eigenaresse. De opvang werd eind oktober gesloten na twee inspecties van de gemeente, waarbij bleek dat er van alles mis was.

Bij de inspecties in het pand op het Columbusplein bleek dat er onder andere zo'n vijftig kinderen werden opgevangen in plaats van de toegestane twaalf en dat die kinderen weggesluisd werden naar andere plekken, om dat overschot te verdoezelen. Voor de gemeente reden om het kinderdagverblijf te sluiten en voor de ouders om aangifte te doen.

'Ouders zeggen, we hebben niet gekregen waar we recht op ons hebben. Dus we willen ons geld terug. Het tweede is dat ze misleid zijn, er is valsheid in geschrifte gepleegd. De kinderen zijn verwaarloosd en je kan wel stellen dat de kinderen nodeloos in gevaar zijn gebracht', zegt Gjalt Jellesma van Boink, een belangenvereniging van ouders in de kinderopvang.

Lees ook: Gemeente overweegt aangifte tegen eigenaresse gesloten crèche

Begin deze week is er nog een overleg geweest tussen de gemeente, de GGD en de ouders. 'Wij staan ook wel weer te kijken van hoe ongelooflijk geraffineerd ze te werk gingen. Geen oudere kinderen, want die konden vertellen waar ze zijn geweest. Geen kinderen van oudercommissieleden, want die waren te kritisch', vertelt Jellesma. 

De ouders gaan nu samen met de belangenorganisatie op zoek naar een advocaat die hen bij kan staan in de procedure. Jellesma: 'Andere Amsterdamse kinderopvangondernemers zullen dolblij zijn als dit soort mensen nu eens voorgoed de sector uitgelazerd worden.'

14.000 euro boete
De opvang is door de gemeente gesloten. Er is een boete van bijna 14 duizend euro opgelegd. De eigenaresse heeft nog een paar dagen de tijd om te voldoen aan alle eisen voor een verantwoorde opvang. Lukt dat niet, dan wordt het bedrijf uitgeschreven bij de gemeente.