Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duitsers brachten ook Joden onder in Asterdorp in Noord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 december 2015, 11.27 uur

Asterdorp in Noord is door de Duitse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als getto, een plek om Joden onder te brengen die daarna gedeporteerd werden naar concentratiekampen.

Zo'n driehonderd Joden werden in het ommuurde dorpje in Noord ondergebracht, slechts tachtig van hen overleefden de oorlog. Eerder werd aangenomen dat er drie getto's in Amsterdam waren geweest. Documentairemaakster Saskia van den Heuvel kwam er na onderzoek achter dat de Duitsters ook een vierde getto op hadden gericht in Noord.

De eerste Joden werden er ondergebracht in juni 1942. Dat ging om statenloze Joden. Lang verbleven deze mensen niet in Asterdorp. De meesten van hen werden al in augustus en september 1942 vermoord in Auschwitz. Vanaf eind 1942 komen ook Nederlandse joden in Asterdorp wonen. Met name uit de Rivierenbuurt. De gedwongen verhuizingen gaan door tot mei 1943.

Het dorpje is in 1955 afgebroken. Alleen het poortgebouw staat nog altijd aan de Asterdwarsweg 10 in Noord, vlakbij het filmmuseum EYE.

Film
Saskia van den Heuvel maakt twee documentaires over Asterdorp. Een daarvan heet Het Vergeten Getto. Daarin vertellen overlevenden hun verhaal en onderzoekt Van den Heuvel waarom Asterdorp als getto werd gebruikt. De films zullen worden uitgezonden door AT5 en vertoond in diverse musea.

Het Vergeten Getto / Saskia van den Heuvel