Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsbestuur denkt aan metroverbinding van Isolatorweg naar CS

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2015, 00.33 uur

Het stadsbestuur gaat de mogelijkheden onderzoeken om de metroring met een verbinding tussen Isolatorweg en Centraal Station sluitend te maken. Ook de komst van een extra station op de Noord/Zuidlijn wordt onderzocht, die zou dan bij Sixhaven moeten komen.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. Aan de uitbreiding zit wel een fors prijskaartje, het station in Noord zou een extra 71 miljoen euro kosten. Dat bedrag steekt schril af tegen de kosten van een sluitende metroring, de lijn Isolatorweg-CS zou de stad zo'n 1,6 miljard kosten.

Deze bedragen rollen uit een onderzoek naar uitbreiding van het metronetwerk, Schiphol aansluiten op de Noord/Zuidlijn zou bijvoorbeeld ruim 2,2 miljard kosten. De berekeningen wijzen uit dat de kosten de baten ruim overstijgen, toch wordt er verder gekeken omdat de uitbreidingen ook vele voordelen met zich meebrengen. 

Het doortrekken van de metrolijn naar de luchthaven is een lang gekoesterde wens van Schiphol. GVB opperde eerder dit jaar nog ook een Oost-Westlijn aan te leggen, van Science Park naar Schiphol. De kosten van deze verbinding worden geschat een kleine 6,5 miljard.