Start van hoofdcontent

Stad

nl

Griekse zeeman krijgt 8 jaar cel voor moord op verloofde in Amerikahaven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 december 2015, 14.31 uur · Foto: Politie

Een 36-jarige Griekse zeeman is door een rechtbank in Noorwegen veroordeeld tot 8 jaar cel, voor de moord op zijn verloofde. Hij pleegde die moord waarschijnlijk aan boord van een vrachtschip dat lag aangemeerd in de Amerikahaven.

De rechtbank oordeelde dat de Griek zijn verloofde in de nacht van 1 oktober aan boord van het schip, waarop hij werkte, heeft vermoord. Dat zou gebeurd zijn op het moment dat het schip lag aangemeerd in de Amerikahaven, of toen het op weg was naar een ankerplaats in IJmuiden. Hij zou het lichaam van zijn verloofde later gedumpt hebben in zee.

Lees ook: Vermiste Liliia stapte aan boord vrachtschip en is nooit meer gezien

De Noorse en Nederlandse politie stelden een onderzoek in, nadat de familie van de vrouw waarschuwde dat zij niet terug was gekomen van een bezoek aan haar verloofde. Met lijkhonden werd aan boord van het schip, maar ook in de Amerikahaven, gezocht naar het lichaam van de vrouw. In het zeegebied bij IJmuiden werd door duikers gezocht, maar ook daar werd niets gevonden.

De Noorse rechtbank oordeelde dat de vrouw geen zelfmoord gepleegd heeft: 'Ze was fysiek en mentaal gezond en had thuis in Odessa een zoontje van zeven jaar oud van wie ze veel hield', schrijft de rechtbank. Mogelijk heeft de Griek haar vermoord, omdat hij een kind bij een andere vrouw verwachtte.