Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP'er Van Bommel over boekverbranding om woord 'neger': 'middeleeuws middel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 december 2015, 12.10 uur

Een boek van SP Kamerlid Harry van Bommel is gistermiddag op de Dam in brand gestoken door zo'n 20 demonstranten.

In het boek 'Surinamers in de polder' vertellen 15 bekende Surinamers over hun komst naar Nederland. In één van die verhalen laat Van Bommel televisiemaker Prem Radhakishun aan het woord en citeert hem wanneer hij onder meer Humberto Tan en Barack Obama 'negers' noemt. Het citaat van Prem is bij de groep demonstranten verkeerd gevallen, daarom besloten ze het boek te verbranden.

En waarom dan?

Posted by Sam Jones on zondag 27 december 2015

De groep werd gisteren aangevoerd door Roy Groenberg die over het boek zei: 'Harry van Bommel is de eindverantwoordelijke. Hij is de hoofdredacteur'. Van Bommel zelf noemt de boekverbranding een 'middeleeuws middel'. 'Om te beginnen wijs ik boekverbrandingen af als protestmiddel, in debat gaan met elkaar is in mijn ogen het enige juiste protest', zegt hij tegen AT5. Over het boek en het gebruik van het woord 'neger' is Van Bommel duidelijk: 'Daar draag ik niet primair de verantwoordelijkheid voor, die ligt bij Prem Radhakishun'.

Op 31 januari gaat Van Bommel tijdens een vooraf geplande informatiedag in Zuidoost, praten over zijn boek. Hij hoopt dat ook de boekverbranders dan voor rede vatbaar zijn en met hem het gesprek aan willen gaan. 'Het boek gaat zeker niet uit de handel genomen worden en censuur toepassen dat gaat helemaal te ver', aan het boek zelf zal dan ook helemaal niets gaan veranderen, zegt Van Bommel.