Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigenaar kantoorpand Zuidoost wil vluchtelingen eruit hebben

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 januari 2016, 11.10 uur

De eigenaar van een gekraakt kantoorpand in Zuidoost waar momenteel een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen zitten, stapt naar de rechter. Hij wil dat ze zo snel mogelijk vertrekken: 'Als er brand uitbreekt, ben ik namelijk niet verzekerd', zegt hij tegen De Telegraaf.

De groep van zo'n 60 vluchtelingen zit sinds half november in het pand, sympathisanten van de groep kraakten het kantoorpand en nodigde ze uit om het in gebruik te nemen. Eigenaar van het pand Adriaan Veltkamp vertrok in 2014 uit het pand en zoekt sindsdien een nieuwe huurder.

Lees ook: Asielzoekers We Are Here bezetten kantoor in Zuidoost

'Er zijn maar enkele toiletten en er is één douche', zegt Veltkamp in De Telegraaf vandaag. 'Het pand is niet bepaald geschikt voor bewoning. Maar los daarvan, gaf de verzekeraar al snel aan dat door de kraak de brandverzekering was komen te vervallen.' Het lukte Veldkamp om een nieuwe verzekering met een hogere premie af te sluiten.

'Een van de voorwaarden was dat we een gebruikersovereenkomst zouden tekenen met de vluchtelingen dat zij uiterlijk 31 januari zouden vertrekken. Maar zij weigerden te tekenen'.

Lees ook: Vluchtelingen 'We Are Here' bezetten voormalig kantoorpand Sloterdijk