Politiek

NL
V

Litjens ziet vooralsnog helemaal niets in afsluiting Damrak

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.43 uur

Wethouder Pieter Litjens ziet het niet zitten om tijdens drukke dagen het Damrak en Rokin te gaan afsluiten voor auto's. Dat is de wens van GroenLinks en D66 nu de drukte op sommige moment uit de hand lijkt te lopen.

'Het is onverstandig om nu het Damrak en Rokin te gaan afsluiten. Ik wil dat er meer van P en R (parkeren en reizen) gebruik gemaakt wordt.  Ook wil ik om de  tafel met winkeliers, het GVB, TomTom en Google.' Met de laatste twee wil Litjens praten over de technische mogelijkheden om meer te verwijzen naar de P en R.

Lees ook: D66 en GL: 'Sluit binnenstad af voor auto's bij topdrukte'

GroenLinks en D66 pleiten voor de afsluiting van het Damrak en Rokin op drukke momenten naar aanleiding van de verkeerschaos tussen kerst en Oud en Nieuw. Een van de boosdoeners volgens hen is de parkeergarage naast de Bijenkorf, deze 'beschuldiging' werd door Litjens als opmerkelijk betiteld.

Het MKB Nederland zegt een beetje te zijn overvallen door het plan van de twee partijen. 'Politieke partijen buitelen nu over elkaar heen met vergaande plannen', zegt Guido Frankfurther namens het MKB. 'Het is wel duidelijk dat er wat moet gaan gebeuren. Deze drukte is voor de ondernemers ook niet goed. Wij willen graag in overleg met de politiek.'

Ondernemer: 'Dit zou kunnen helpen'
Rob Veeger, directeur van hotel-restaurant de Roode Leeuw op het Damrak ziet in tegenstelling tot Litjens best wel wat in de plannen om de binnenstad met de feestdagen autoluw te maken. 'Het helpt denk ik opstoppingen te voorkomen en het schept meer ruimte voor voetgangers en fietsers. En nee, ik ben niet bang dat mensen van buiten de stad dan niet meer naar de binnenstad komen, omdat ik denk dat ze sowieso al niet graag met de auto in de binnenstad komen. Ik spreek uit ervaring, want ik komt zelf ook niet uit Amsterdam.'