Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw monument voor slachtoffers schietpartij op Dam 7 mei 1945

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 januari 2016, 10.03 uur · Foto: Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945

Op de Dam is donderdag de eerste steen gelegd voor een nieuw monument. Het monument herdenkt de schietpartij op de Dam op 7 mei 1945.

Tussen de Nieuwendijk en Damrak komen 31 naamstenen te liggen met daarop de namen van de slachtoffers van de schietpartij. Op de website van Plaats een Steen kunnen mensen zelf letterlijk hun steentje bijdragen en de namen van de slachtoffers creëren. Dit kan tot 1 februari.

De eerste steen werd gelegd door burgemeester Eberhard van der Laan. Dit gaat nog om een teststeen. De komende tijd zal blijken welk soort steen zich het beste leent voor de drukbezochte plek. 

Stichting
Het gedenkteken is een initiatief van de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945. De stichting heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de slachtoffers van de schietpartij. Daarna is het nieuwe monument ontwikkelt voor de 'vergeten groep oorlogsslachtoffers'. 

Na de landelijke capitulatie van de Duitse bezetters in mei 1945 was er in Amsterdam nog een hoop onduidelijk over de bevrijding van de hoofdstad. Duitse soldaten waren nog steeds aanwezig in de straten van Amsterdam, samen met Binnenlandse Strijdkrachten die Duitsers oppakten, wat ze officieel niet mochten. Dit zorgde voor spanningen en uiteindelijk de schietpartij. Duitse militairen schoten vanuit de Groote Club aan de Dam op een feestende menigte op het plein die de Canadese bevrijders verwachtten. Daarna volgt er een vuurgevecht tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en Duitse eenheden. Volgens berichten in kranten van toen vallen er 22 doden.

Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945