Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsdeel Centrum: 'Gevelbord Monte Pelmo voldoet na vijftig jaar niet meer'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 januari 2016, 17.47 uur

IJssalon Monte Pelmo in de Jordaan en het stadsdeel Centrum liggen weer eens overhoop met elkaar. Na een bijna sluiting In 2009 en 'prullenbakkengate' in 2014 moeten eigenaren Peter en Angela Aversteeg het naambord van de gevel halen. Dit bord is ooit, vijftig jaar geleden, door Angela's opa opgehangen.

De brief van het stadsdeel viel deze week op de mat. 'De reclame, het platte bord of losse letters, voldoet niet. Dit is in strijd met met de welstandsnota hoofdstuk 7, artikel 4', leest Peter voor. 'U dient deze reclame te verwijderen en verwijderd te houden.' Waar het op neerkomt: een plat bord mag niet, alleen losse letters zijn toegestaan mits het geen lichtbakken zijn. Een uithangbord zou bijvoorbeeld weer wel mogen.

Het zit Angela en Peter Aversteeg in ieder geval zeer hoog. 'Schiet mij maar lek, ik snap er niets meer van zegt Peter. Angela: 'Mijn vader vertelde altijd hoe trots opa er op was. Never change a winning team, zeg ik altijd maar. Als dit bord weg moet, dan Monte Pelmo er ook niet meer.'

Lange historie aan conflicten
Zoals gezegd, Monte Pelmo en het stadsdeel stonden al eens eerder tegenover elkaar. De zaak werd in 2009 door nieuwe regels aangemerkt als horeca terwijl het geen horecavergunning kon overleggen. Sluiting werd nipt afgewend. De prullenbakkenkwestie in 2014 was misschien nog opvallender. 

Lees ook: IJssalon vermomt ijscoprullenbak om boete te voorkomen

De gemeente legde de salon toen een dwangsom op omdat er een prullenbak buiten stond, in de vorm van een ijsje. Maar volgens de prullenbak-regels mocht deze daar niet staan. Er staat nu overigens een kleinere versie zonder gaten, maar de controleurs is dat niet helemaal duidelijk geworden. Zij maken melding van de terugkeer van de ijscoprullenbak.

'Ze hebben niet opgelet, dat is het probleem', zegt Peter smalend. 'Ze sturen steeds anderen, ze hebben wel de bel horen rinkelen maar de klepel niet gezien, of hoe zeg je dat? Maar goed, we blijven strijden. Ik hoop dat het bord niet weg moet.'