Start van hoofdcontent

Stad

nl

Actiepagina voor behoud gevelbord Monte Pelmo

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 januari 2016, 22.16 uur

Om het gevelbord van ijssalon Monte Pelmo te behouden is een actiepagina op Facebook opgericht. Inmiddels zijn ruim 1300 mensen het eens dat het oude gevelbord moet blijven.

De ijssalon in de Jordaan ligt wederom in de clinch met het stadsdeel. Zo werd Monte Pelmo in 2009 aangemerkt als horeca door nieuwe regels. Het kon echter geen horecavergunning overleggen. De tent moest toen bijna dicht. In 2014 moest een prullenbak in de vorm van een ijsje wijken. Deze zou niet aan de regels voldoen; de vrolijke prullenbak zou in de weg staan en zou tevens verkapte reclame zijn. Het stadsdeel legde een dwangsom op. 

Lees ook: 'Stadsdeel Centrum: 'Gevelbord Monte Pelmo voldoet na vijftig jaar niet meer'

Nu is dus het oude gevelbord aan de beurt. Het bord werd vijftig jaar geleden door de opa van eigenaresse Angela Aversteeg opgehangen. Het bord is volgens ambtenaren in strijd met de welstandsnota hoofdstuk 7, artikel 4. Een plat bord is niet toegestaan, losse letters wel. Mits het geen lichtbakken zijn. Een uithangbord bijvoorbeeld, mag weer wel. 

Lees ook: Gemeente onverbiddelijk: 'IJscoprullenbak moet weg'

Iemand die erg begaan is met de Jordanese ijssalon richtte een Facebookpagina op. 'Gemeente Amsterdam wil het pronkstuk van Monte Pelmo ijs weg hebben van de voorgevel.
Hoe herken je Monte Pelmo? Juist door dit bord!', zo staat er te lezen op de pagina.