Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Winkeliers centrum zien weinig in flexibele openingstijden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2016, 19.23 uur

Weinig winkeliers in de binnenstad zien het zitten om hun zaak langer open te houden. De gemeente wil het mogelijk maken om 24 uur per dag open te zijn, bij wijze van proef. Maar daar is weinig animo voor, blijkt uit een inventarisatie van AT5. Vooral eigenaren van kleine winkels zijn niet van plan hun openingstijden te verruimen.

Hoewel de gemeenteraad er nog mee moet instemmen, is er al wel een meerderheid. Dus start waarschijnlijk binnenkort een proef van twee jaar waarin winkels in het centrum onbeperkt open mogen zijn. Toch lopen vooral eigenaren van kleine winkels nog niet erg warm voor de pilot.

'Nee, dat zou ik echt helemaal niet willen. We hebben ook nog een ander leven dan in de winkel zijn', reageert een winkelier aan de Haarlemmerstraat. 'Ik denk niet dat we er meer geld mee zouden verdienen', zegt een winkelier aan de Haarlemmerdijk. 'We zijn een gespecialiseerde winkel, dus ik denk dat mensen toch wel naar ons toe komen. Misschien een heel klein beetje, maar dan is de vraag; leef je om te werken of werk je om te leven.'

Van de tientallen winkels die AT5 vroeg of ze hun openingstijden gaan aanpassen, zeiden er maar weinig 'ja'. De meesten denken er niet veel extra mee te verdienen en sommigen zeggen dat ze zich niet veilig zouden voelen als ze 's avonds in de winkel zouden staan. Hoewel MKB Amsterdam het goed vindt dat zoveel mogelijk regels worden afgeschaft, denkt het niet dat er momenteel behoefte is om langer open te zijn.