Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

GVB is overvallen spuugzat: 'Iedereen is er kapot van, dit kan niet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 januari 2016, 19.35 uur

Buschauffeurs die ziek thuis zitten en niet meer de weg op durven. Dat is het resultaat van een serie gewapende overvallen op bussen. De afgelopen zeven weken waren het er vier en allemaal in Noord. De ondernemingsraad heeft een brandbrief gestuurd naar burgemeester Van der Laan, en ook de directie van het GVB maakt zich grote zorgen.

'De grens is absoluut bereikt', zegt Inge Vermeulen, directeur Operatie van GVB. 'Ik vind het echt onacceptabel dat mijn medewerkers niet veilig elke dag hun werk kunnen doen.'

Op 10 november, op de Schepenstraat wordt een chauffeur overvallen onder bedreiging van een mes. Twee dagen laten wordt, wederom met een mes, een chauffeur overvallen op de Nageljongenstraat. En op 28 december gebeurt het weer, op de Volendammerweg en dit keer zelfs met een vuurwapen.

Lees ook: IJzig kalme overvallers komen geldlades GVB-bussen 'ophalen'

Ger Geldhof, voorzitter van de ondernemingsraad van het GVB, vindt het idioot. 'Met een doorgeladen wapen tegen het hoofd van onze collega's alle spullen opeisen. Dat kan echt niet. De collega's zijn heel erg aangeslagen en zwaar onder de indruk. En iedereen is er kapot van. Dit kan niet', zegt Geldhof. 

Lees ook: Twee overvallen op GVB-bussen in Noord

Op dit moment zitten er volgens Geldhof twee chauffeurs thuis. Zij kunnen niet meer werken. En deze week was het weer raak. Afgelopen woensdag, op de Volendammerweg. Een man laadde voor de ogen van de buschauffeur zijn wapen en bedreigde hem hiermee.

Lees ook: Overvaller buschauffeurs Noord gepakt

De ondernemingsraad heeft nu een brandbrief gestuurd aan burgemeester Van der Laan. 'We hebben hem dringend verzocht om de politie zo maximaal mogelijk in te zetten en dit zo snel mogelijk op te lossen. Want dit is onaanvaardbaar', zegt Geldhof. Ook de GVB-directie heeft inmiddels contact gehad met de burgemeester. Buschauffeurs uitrusten met peperspray zal volgens het GVB weinig helpen. 'Pepperspray kan alleen maar extra agressie oproepen. Wij zorgen dat we onze mensen trainen, vooral op situaties van betalingsproblemen. Dit gaat zoveel verder, hier kunnen we onze mensen niet op voorbereiden. We moeten vooral de veiligheid samen met de politie verbeteren', zegt Vermeulen. 

Vrijdag gaat burgemeester Van der Laan naar Noord om daar te praten met het GVB en de chauffeurs. Volgens de burgemeester zal de politie alles op alles zetten om de daders te pakken.