Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Mannen en vrouwen in minirok protesteren tegen aanrandingen Keulen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2016, 17.47 uur

Vrouwen zouden op een armlengte van mannen vandaan moeten blijven om aanranding te voorkomen. Die opmerkelijke tip gaf de burgemeester van Keulen, nadat vrouwen in haar stad in de nieuwjaarsnacht massaal aangerand werden. In Duitsland werd al geprotesteerd tegen de uitspraken van de burgemeester, maar vandaag gebeurde dat ook in de stad en wel door mannen en vrouwen in minirok.

'Niet de vrouwen, maar de mannen zouden op armlengte van hen vandaan moeten blijven. Te vaak wordt seksueel geweld tegen vrouwen neergezet als een vrouwenprobleem: doe maar even niet zo'n kort rokje aan. Dat is nooit de oplossing. Korte rokjes valt niets te verwijten. Daarom draaien wij de rollen eens om en vieren wij de rok en de vrijheid die daarbij hoort, zei de actiegroep die het protest organiseerde. 'Wij zetten onze harige knieën in voor een vrije samenleving waarin vrouwen ongestoord over straat kunnen, dag en nacht, op rokjesdag of midden in de winter.'

Enkele tientallen mensen deden mee aan het protest. Om 13.00 uur begon de tocht met een praatje op het Spui, de groep liep daarna dwars door de stad naar de Nieuwmarkt. Het protest werd georganiseerd door de jongerenorganisaties van de SP, D66, GroenLinks en de PvdA en door Pinkpolitiek.