Start van hoofdcontent

Stad

nl

Celstraffen geëist wegens seksuele uitbuiting zusjes van 16 en 17

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2016, 18.50 uur

De officier van justitie heeft vandaag celstraffen geëist van respectievelijk 18, 20 en 40 maanden tegen drie mannen in leeftijd variërend van 26 tot 28 jaar. De officier verdenkt de mannen van mensenhandel en seksuele uitbuiting.

De 27-jarige man wordt gezien als de hoofdverdachte die twee zusjes van 16 en 17 jaar ertoe heeft gebracht zich te prostitueren. Hij heeft ze geworven, gehuisvest en foto’s van hen op een website laten plaatsen waar prostituees zich aanbieden. De twee andere verdachten zouden als chauffeur die de meisjes bracht en haalde een 'onmisbare rol' hebben vervuld.

In november 2014 startte de politie een onderzoek na een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Daarin werd gemeld dat de hoofdverdachte twee minderjarige Bulgaarse meisjes voor zich had werken in de prostitutie en dat deze meisjes via een website te boeken waren. Via die seksadvertenties op internet kwam de politie met de meisjes in contact.

Schaamteloos
Onderzoek van telefoons, observaties, tapgesprekken en getuigenverklaringen leidden uiteindelijk naar de drie verdachten. De mannen hebben volgens het OM 'op schaamteloze wijze' misbruik gemaakt van de bijzonder kwetsbare positie waarin de twee minderjarige meisjes zich bevonden.

De twee zusjes hebben van huis uit niet de hulp en steun gekregen die zij van hun ouders hadden mogen verwachten. Het lijkt er volgens justitie op dat de ouders van de meisjes zelf betrokken waren bij het prostitutiewerk van hun dochters.