Stad

NL
V

Wethouder Kukenheim wil geen bonus voor nieuwe leraren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2016, 19.28 uur

Rotterdam lokt nieuwe leraren een bonus van 5000 euro en een gratis OV-pas. Maar daar ziet onderwijswethouder Kukenheim niets in.

De komende vier jaar zal het lerarentekort in het basisonderwijs oplopen tot ruim 400 voltijdbanen. Het tekort heeft ondermeer te maken met het grote aantal leerkrachten dat met pensioen gaat, maar ook met een groei van 5000 extra leerlingen.

Het lerarentekort werd al langer voorspeld, maar viel tot nu toe nog mee door de krimp buiten de grote steden. Toch zijn er in een paar jaar tijd honderden nieuwe leraren nodig, ook in het voortgezet onderwijs. Dat er minder animo is voor de Pabo helpt niet echt mee. Het UWV rekende uit dat er in 2020 ruim 8 procent van de vacatures onvervuld blijft. Kukenheim: 'Ja, daar zijn we eerder mee bezig door de zogeheten lerarenagenda in te zetten, om leraren te werven en te zorgen dat de werkdruk vermindert in Amsterdam.'

Ook Rotterdam kampt met een groot lerarentekort de komende jaren. Die stad probeert docenten te lokken met een bonus van 5000 euro en een OV-pas.

Amsterdam betaalt extra voor vakleerkrachten en conciërges om de werkdruk te verminderen. En trekt geld uit voor vakverdieping voor docenten.  Ook Onderwijs Consumenten Organisatie OCO is ook geen voorstander van een bonusregeling. Maar een ander lokmiddel zou wel interessant zijn, bijvoorbeeld huisvesting, zegt Menno van de Koppel van OCO.