Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Stad voert bittere strijd tegen Turkse gokmaffia'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 januari 2016, 11.19 uur · Foto: Flickr

Sluiting na sluiting, elke maand worden er talloze koffiehuizen dichtgetimmerd. De stad voert nu al ruim een jaar een bittere strijd tegen een Turkse gokmaffia. Deze zou met een illegaal gokcircuit ettelijke tientallen miljoenen euro’s verdienen.

Uit onderzoek van De Telegraaf is gebleken dat er vorig jaar veertien panden, waar op papier multiculturele activiteiten zouden moeten plaatsvinden, zijn gesloten in verband met illegale gokpraktijken. Zo ook vorige week nog, café Göreme in de Javastraat en Stichting Ontmoeting Centrum Istanbul aan de Burgemeester Vening Meineszlaan moeten definitief de deuren sluiten nadat er is vastgesteld dat er illegaal gegokt wordt. De gokpraktijken worden vaak vanuit Duitsland gerund door een groep Turkse criminelen, zo zou uit verhoren blijken.

De gemeente wil korte metten maken met de gokkroegjes vanwege de aanzuigende werking die ze hebben op jongeren maar ook zware criminelen die zich er ophouden. 'Het risico dat er geweldsincidenten plaatsvinden op plekken waar illegaal gegokt wordt, is groot', zegt de woordvoerder van burgemeester in de krant. 

Ook de omgeving van de thee- en koffiehuizen zegt er onder te lijden, buurtbewoners klagen in de krant over een intimiderende sfeer op straat. 

Lees ook: Zestig panden gesloten in Amsterdam om duistere zaken: bekijk hier waar

Sleutelplaatsen
De invallen in de theehuizen zijn ook onderdeel van de aanpak van gewelddadige liquidaties in de stad, waarbij plekken waar criminelen zich mogelijk ophouden, worden gecontroleerd. Regelmatig worden er bij invallen wapens aangetroffen.

Lees ook: Burgemeester sluit koffiehuis op Dijkgraafplein na vondst wapens
Lees ook: Theehuis Vrede in West en woning Maassluisstraat gesloten vanwege drugs
Lees ook: Vijf aanhoudingen bij invallen in koffiehuizen West
Lees ook: Illegale gokgelegenheid opgerold door de autoriteiten