Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan: 'Afgelopen half jaar twee keer zedendelict met vluchtelingen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 januari 2016, 15.09 uur

In Amsterdam vond het afgelopen halfjaar twee keer een zedendelict plaats waarbij vluchtelingen waren betrokken.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De eerste melding ging over een vluchteling die in een zwembad enkele meisjes heeft aangerand dan wel lastig gevallen. De politie acht het aannemelijk dat de nog voortvluchtige dader afkomstig is uit de noodopvang. De tweede melding ging over een vluchteling uit de noodopvang die in een café een jonge vrouw heeft betast en lastiggevallen.

Van der Laan wil openheid van zaken geven na de suggestie in de media dat in Amsterdam incidenten bij de noodopvang worden toegedekt. De gemeenteraad had hier vragen over gesteld. Van der Laan is van zins een maandelijks verslag over incidenten rond de noodopvang van vluchtelingen uit te brengen, zolang dat nodig is althans.

Lees ook: Burgemeester over 'Keulen-uitspraak': Nuances zijn buiten beschouwing gelaten

In de brief stelt Van der Laan dat er geen sprake is van het actief achterwege laten van informatie. Volgens hem is het heel gebruikelijk dat er over deze, en andere, incidenten niet actief wordt gecommuniceerd.

'Niet om iets te verbergen, maar omdat het ongebruikelijk is te communiceren over alle incidenten die zich in een stad met 825.000 inwoners vanzelfsprekend in groten getale voordoen. Wij communiceren bijvoorbeeld ook niet actief over het aantal incidenten en aanhoudingen in een uitgaansweekend. Ter informatie: 100 aanhoudingen en een veelvoud aan incidenten in een weekend is niet uitzonderlijk', zo stelt Van der Laan. 

Dertig andere incidenten
Naast de twee zedendelicten vonden er het afgelopen half jaar in verschillende noodopvanglocaties in de stad zo'n dertig andere incidenten plaats. Zoals vechtpartijen, intimidatie van LHBT'ers en dronkenschap. 'Veel van deze incidenten zijn te relateren aan de langdurige opvang van grote groepen in kleine ruimten met weinig privacy', schrijft Van der Laan. 'We zullen er rekening mee moeten houden dat deze zullen toenemen.'