Stad

Schrijver Richard Klinkhamer (78) overleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 januari 2016, 20.43 uur

Whatsapp

De controversiële schrijver Richard Klinkhamer is deze week op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

Dat meldt zijn uitgeverij Just Publishers donderdag.

Klinkhamer baarde opzien met het boek Woensdag Gehaktdag uit 2007, waarin hij de dag beschrijft waarop hij zijn vrouw Hannie Godfrinon doodde. Just Publishers gaf het boek uit, nadat verscheidene andere uitgevers het hadden geweigerd. De vrouw van Klinkhamer verdween in 1991. Toen zij negen jaar later dood in de tuin van Klinkhamer in het Groningse Ganzedijk werd gevonden, bekende hij haar om het leven te hebben gebracht. Hij had haar tijdens een hevige ruzie met een breekijzer de schedel ingeslagen.

Klinkhamer legde het lijk van zijn vrouw in een put in de tuin en dekte het af met puin en aarde. In 2000 stuitten nieuwe bewoners van de woning bij graafwerkzaamheden op de resten van Godfrinon. Onmiddellijk hierna werd Klinkhamer aangehouden. De in 1937 geboren Klinkhamer werd in hoger beroep wegens doodslag tot zeven jaar cel veroordeeld, maar kwam in oktober 2003 vervroegd vrij. In de gevangenis schreef hij Woensdag Gehaktdag. Na de verschijning van het boek wilden niet alle boekhandels het in de voorraad nemen. Het Noord Nederlands Toneel bewerkte het boek in 2012 tot een toneelstuk.

Voor de moord op zijn echtgenote had Klinkhamer ook al enkele boeken op zijn naam staan, waaronder Gehoorzaam als een hond en Kruis of munt. In 2004 verscheen een biografie over Klinkhamer, geschreven door journalist en filosoof Martijn Meijer. Uitgever Hans van Maar zegt Klinkhamer gekend te hebben als ´een eigenzinnige, maar ook vriendelijke man met een apart gevoel voor humor´.

Whatsapp