Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Zo snel mogelijk seksuele voorlichting voor vluchtelingen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 januari 2016, 22.58 uur

Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, vindt dat vluchtelingen in opvanglocaties zo snel mogelijk voorlichting moeten krijgen over seksualiteit en relaties. Woensdag maakte burgemeester Van der Laan bekend dat er twee zedendelicten hebben plaatsgevonden waarbij vluchtelingen betrokken waren.

Het kenniscentrum zegt dat voorlichting kan helpen het aantal zedendelicten beperkt te houden. Ton Coenen, directeur van Rutgers denkt dat je er niet van uit kunt gaan dat asielzoekers de geschreven en ongeschreven regels van de Nederlandse samenleving kennen. Hij vindt dat je zo snel mogelijk met voorlichting moet beginnen. En is nu in overleg met het COA over de aanpak. 'Je moet er meteen mee beginnen omdat het meteen aan de orde is hoe gaan we met elkaar om gaan in Nederland. En wat daar in aan bod moet komen, is aan de ene kant hoe we om gaan met relaties. Relaties tussen mannen vrouwen, met seksualiteit, homoseksualiteit. En ze leren dat als ze anti-conceptie nodig hebben: waar moeten ze zijn. En ook als er seksueel geweld is geweest: waar kunnen ze dan hulp krijgen', zegt Coenen.

'Zinvol'
Ellen van der Gang en Elisa Bernauer zijn vrijwilligers bij opvanglokatie Havenstraat waar zo'n 250 mannen verblijven. Zij hebben nooit te maken gehad met respectloos gedrag naar vrouwelijke vrijwilligers of homoseksuele medebewoners. Integendeel. Toch vinden ze voorlichting zinvol. 'Daar staan ze wel voor open. We hebben hier een aantral hele jonge jongens lopen die natuurlijk ook ogen in hun hoofd hebben en graag met vrouwen en meisjes praten. En over het algemeen weten ze hoe Nederlandse vrouwen zijn en dat vrouwen bijvoorbeeld ook een beste vriend heeft. Ze zijn zich daar heel erg van bewust', zegt Elisa. Niet alleen seksualiteit moet besproken worden, meent Ellen: 'Alles moet besproken worden, genderpolitics, omgang met alcohol, de verschillende religies die hier mogelijk moeten zijn.'

'Niet voorkomen met alleen voorlichting'
Ton Coenen is wel realistisch. 'Delicten voorkom je niet alleen met voorlichting, dat weten we in Nederland ook. Als we kijken naar die cijfers van vier op de tien vrouwen in Nederland die te maken hebben met fysiek seksueel geweld, het merendeel van die mannen zijn Nederlandse mannen. Die weten heel goed dat dat niet de bedoeling is. Dus dat soort delicten zijn er altijd en dat voorkom je niet zonder meer. Maar als je helemaal geen voorlichting geeft, geen aandacht besteedt aan hoe je dit kan voorkomen, dan zullen die cijfers alleen nog maar hoger worden', meent Coenen.