Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gròòtgragtegat viert carnaval in Melkweg met André van Duin

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 januari 2016, 00.59 uur

In de Melkweg werd vrijdagavond carnaval gevierd op z'n Brabants. Tijdens het feest Alaaf and Kicking ging Gròòtgragtegat, of Amsterdam voor de niet-carnalvalsvierders, los op artiesten als Lamme Frans en André van Duin.

In de aanloop naar het feest werd er al een verkiezing gehouden voor de beste carnavalsnaam voor de stad. In de race waren onder andere Amsteldonk, Poalkesdurp en dus Gròòtgragtegat. De laatste naam won de wedstrijd. 

Lees ook: Brabander niet uit het veld geslagen door reacties op carnavalsnaam

Freek Haverman uit Breda organiseert het feestje. Ondanks veel negatieve reacties van Amsterdammers, kon zijn avond niet meer stuk. Enthousiast vertelt hij dat er zo'n duizend man op af zijn gekomen. En allemaal wachtten ze eigenlijk op de grote 'mystery guest': André van Duin. Natuurlijk kwam hij onder andere 'Er staat een paard in de gang' zingen. 

Lees ook: Tijdens carnaval heet Amsterdam Gròòtgragtegat

Officieel is carnaval nog niet begonnen, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen volgens Freek Haverman. 'We houden van pre-carnaval. We willen nu al carnaval vieren. De stemming zit er goed in, we gaan er voor.' Volgens Haverman kwamen de carnavalsvierders vanuit alle hoeken van Nederland met bussen naar de Melkweg om het feestje mee te vieren. Of hij carnaval ook in drie woorden kan omschrijven? 'Bier, vrienden en gezelligheid.'

André van Duin had het ook prima naar z'n zin tijdens het feest: 'Geweldig, het smaakt naar meer. Amsterdam doet leuk mee.' Hij verwacht wel dat het feest volgend jaar ook weer zal plaatsvinden. Maar, zei Van Duin, dan moest hij wel weer een nieuw hitje maken.