Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boot met 'vluchtelingen' dobbert rond bij Scheepvaartmuseum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 januari 2016, 11.02 uur

Met een boot vol 'vluchtelingen' roept Amnesty International Europese leiders maandag op om een einde te maken aan het 'schokkende falen' van de EU bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

In de ochtend voert Amnesty met een boot uit Lampedusa actie bij het Scheepvaartmuseum. Ook plaatst de organisatie in een aantal dagbladen advertenties met een oproep aan de leiders.

Maandag vergaderen de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse zaken in Amsterdam en dan staat ook de vluchtelingencrisis op de agenda. Amnesty vindt dat de EU veel te weinig doet, en ook niet zorgt voor veilige routes naar Europa.

Paspoppen
De mensenrechtenorganisatie meert een vluchtelingenboot uit Lampedus af bij het Scheepvaartmuseum met daarop tientallen paspoppen. Met de boot waagden 282 mensen (Eritreërs en Ethiopiërs) in juli 2013 vanuit Egypte de oversteek naar Europa.

In de advertentie hekelt Amnesty-directeur Eduard Nazarski de 'falende aanpak' van de EU-leiders. Hij roept ze op te zorgen voor fatsoenlijke opvang, veilige routes en ruimhartige toelating van mensen.