Politie onderzoekt inzet roofvogels tegen terroristische drones

Criminelen en terroristen die drones gebruiken. Het is iets waar de Nederlandse veiligheidsdiensten terdege rekening mee houden. Een van de tegenmaatregelen die de politie serieus onderzoekt is de inzet van roofvogels tegen drones.

De politie bevestigt zondag een bericht van de NOS hierover. De training van de vogels is in volle gang. Hoewel het project nog in de testfase zit is de toekomstige inzet van de roofvogels een zeer reële mogelijkheid, aldus een woordvoerder.

De politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Defensie werken al langer samen bij de ontwikkeling van tegenmaatregelen tegen drones. Die kunnen door kwaadwillenden bijvoorbeeld worden gebruikt om de openbare orde te verstoren, verboden goederen ergens binnen te smokkelen of in het ergste geval zelfs een aanslag.

Lees ook: Piloten bezorgd om drones in aanvliegroute Schiphol

De roofvogels zijn daarbij maar één van de mogelijke tegenmaatregelen. Andere methodes die worden onderzocht zijn meer high-tech, het gaat om detectiemiddelen en apparatuur om de besturing van drones op afstand over te nemen. Eén van de opties is zelfs een eigen drone die een net kan afschieten om een vijandelijke drone te vangen.

Op Youtube zijn al diverse filmpjes te zien van (ongetrainde) vogels die het voorzien hebben op drones.