Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pegida mag demonstreren voor Stopera, tegenprotest bij Dokwerker

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 februari 2016, 13.05 uur · Foto: Flickr.com / Metropolico.org, Pegidademonstratie in het Duitse Dresden in 2015

De demonstratie van anti-islambeweging Pegida mag aankomende zaterdag gehouden worden op het plein voor het stadhuis aan de Amstelzijde. Dat heeft de gemeente zojuist laten weten.

De verwachte 300 tot 500 Pegida-aanhangers mogen van 15.00 tot 17.00 uur protesteren. Eerder op de dag mogen tegenstanders van Pegida hun tegengeluid laten horen bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein. Het tegenprotest wordt vanuit de SP georganiseerd en mag volgens de gemeente plaatsvinden tussen 13.00 en 15.00 uur. De boodschap van de tegendemonstratie luidt: 'vluchtelingen zijn welkom en racisme niet'.

De gemeente laat weten dat er signalen zijn dat verschillende groepen zouden willen proberen om één of beide demonstraties te verstoren. Maar samen met de politie en de organisatoren van beide protesten zijn er maatregelen genomen.

De demonstranten moeten zich strikt houden aan een aantal door de gemeente opgelegde regels. Zo mogen er geen zaken meegenomen worden: 'waarmee schade of letsel kan worden toegebracht', dat is inclusief met tapijt verstevigde spandoeken, dikke stokken en beschermende kleding. Daarnaast is het verboden om dingen in brand te steken en symbolen van IS, Hamas en hakenkruisen te dragen.