Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vluchtelingen behouden voorrang op woning in Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2016, 23.36 uur

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning behouden hun voorrang op een sociale huurwoning in Amsterdam. Minister Blok kondigde maandag aan om de urgentie voor erkende vluchtelingen af te schaffen en wil gemeenten zelf laten kiezen of vluchtelingen voorrang krijgen op een woning.

SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) zegde na vragen van GroenLinks toe dat Amsterdam vluchtelingen met een verblijfsvergunning voorrang zal blijven geven bij de huisvesting. De zogenaamde urgentieregeling moet ervoor zorgen dat vluchtelingen met een verblijfstatus in aanmerking blijven komen voor een woning uit de reservering van dertig procent voor urgente gevallen. Zo kunnen zij versneld terecht in een sociale huurwoning.

GroenLinks is blij met het besluit van de wethouder. Raadslid Jorrit Nuijens: 'We weten uit welke vreselijke omstandigheden mensen met een verblijfsstatus komen. Velen hebben niets en kennen niemand. Integreren, tot rust komen, werk vinden. Het begint bij een woning. We weten hoe groot de nood is, Amsterdammers ook. We moeten hier praktisch, duidelijk en barmhartig mee omgaan.'